Akdeniz,  Geziyoruuuzz!

Sagalassos Antik Kenti: Sagalassos Gezisinde Görmeden Dönme!

Türkiye topraklarının köklü tarihinde yer edinmiş sayısı antik yerleşim alanı var. Biliyoruz ki hepsini gezmek oldukça zor. Ancak büyük bir keşif yolculuğuna ilk adımı atmak için harekete geçmek de gerekli. Bu nedenle bugün sizler için güzel bir rota belirledik; Sagalassos Antik Kenti. Akdeniz’in tarihi güzellikleri arasında yer alan Sagalassos, Anadolu’nun en önemli yerleşim alanlarından biri. Üstelik kenti önemli kılan pek çok detay var.

Eğer yeni bir yer keşfetmeye hazırsanız antik yerleşim alanına bireysel bir gezi düzenleyebilirsiniz. Ancak bireysel gitmek yerine Sagalassos Antik Kenti turlarına katılanların sayısı oldukça fazla. Yani iki türlü de keyif alacağınız bir yolculuk olacak. Buraya ilk adımı attığınızda pek çok antik kalıntı sizleri karşılıyor olacak. Eğer Burdur’a yakın bir konumdaysanız Sagalassos’un geriye bıraktığı tarihi değerleri görmeden kesinlikle dönmeyin. 

Sagalassos Antik Kenti Nerede?

Güzel bir haberimiz var. Bu noktaya ulaşmak hiç de zor değil. Sagalassos antik yerleşim alanı, Burdur’un Ağlasun ilçesinde yer alıyor. Antalya Merkez’e 117 kilometre, Burdur Merkez’e 39 kilometre, Ağlasun ilçesine ise yaklaşık 7 kilometre uzaklıkta. Bu sayede ulaşım konusunda sıkıntı yaşamayacaksınız. Akdağ yamaçlarında bulunan antik yerleşim alanı denizden 1700 metre yükseklikte. Bugün Türkiye’nin en merak edilen antik kentlerinden biri. Pek çok önemli kalıntısı ile araştırmalara konu olmaya devam ediyor. Bu nedenle hala en merak edilen noktalar arasındaki yerini koruyor.

Sagalassos Antik Kenti Tarihi

Antik çağlarda pek çok medeniyetin etkisi altına giren Sagalassos Antik Kenti’nde ilkel yaşamın M.Ö. 12.000’li yıllara dayandığını biliyor musunuz? Bunun dışında yerleşim alanı olarak kullanılması ise M.Ö. 8000’li yıllar olarak tarihlendiriliyor. Hitit belgeleri incelendiğinde, bölgenin Güney ve Batı Anadolu’da yerleşim gösteren Luvi kabilelerinin bir kolu olan Pisidia halkının yaşadığı yer olduğu bilgisine rastlanıyor. Tarih ile ilgili yeni bilgiler edinmek için harika bir nokta diyebiliriz. Kesinlikle sizler için bilgi dolu bir tur olacak.

Kent, çeşitli dönemlerde farklı medeniyetlerin etkisi altına girmiştir. M.Ö. 333 yılında Büyük İskender tarafından ele geçirilmiştir. Dahası da var… M.Ö. 25 yılında Galatia Kralı Amyntas, ardından Agustus tarafından Roma’nın toprakları arasına girmiştir. Başlangıç tarihinden yıkılma sürecine kadar büyük ve önemli bir yerleşim alanı olmuştur. Ayrıca merkez olarak kullanılmıştır. Bu bilgileri bir arada tuttuğumuzda kesinlikle rotanıza eklenmeli.

Peki, bölgenin keşfi hangi döneme dayanıyor? 1706 yılında Fransız bir gezgin olan Paul Lucas tarafından keşfedilen bölge, çeşitli araştırmalar sayesinde tarihi değerinin önemini gözler önüne sermiştir. Bugün Sagalassos antik kenti hikayesi, pek çok kişinin ziyareti ile yaşamaya devam ediyor. Bölgeyi ziyaret ederek kesinlikle güzel ve anlamlı bir gün geçireceksiniz.

Sagalassos, bugün UNESCO Dünya Miras Listesi’ne girmek için geçici kabulü almıştır. 

Fotoğraf: Meryem Polat Şengül

Sagalassos Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Konumuz Sagalassos ve burada zaman hızlı geçecek. Ancak yine de memnun ayrılacağınız bir nokta. Sagalassos gezilecek yerler açısından zengindir. Sadece bir gününüzü ayırarak tüm antik kenti gezme fırsatı yakalayabilirsiniz. Antik yerleşim alanında pek çok yapı zamana karşı direnemese de bazı yapılar sağlamlığını korumayı başarmış. En önemli yapılarından biri ise Antoninler Çeşmesi. M.S. 161-180 yılları arasında yapılan çeşme, 9 metre yüksekliğinde ve 28 metre uzunluğunda. Çeşmenin en önemli özelliği var. 7 farklı taş türünden yapılmıştır. Çeşme, 1993-1995 yılları arasında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkmış. Çeşme çevresinde heykeller ve bazı kalıntılar gün yüzüne çıktı. Tüm kalıntılar Burdur Müzesi’nde sergilenmektedir. Sagalassos Antik Kenti çeşmesinden 4 adet var. En ünlüsü Antoninler Çeşmesi olduğu için diğerleri çok fazla bilinmiyor. 

Sagalassos Antik Kenti’nin görülmeye değer noktalarından biri de Macellum. Gıda pazarı olarak adlandırılan yer. Ayrıca Türkiye’nin en iyi korunmuş gıda pazarı olarak kabul edilmektedir. Macellum, yukarı agora ve aşağı agoranın arasında yer alıyor. 

Bölgede görülmesi gereken yerler tabii ki bunlarla sınırlı değil. Görkemli antik tiyatro kesinlikle görülmeye değer bir yapı. Hatta Sagalassos’un tarihini ciddiye almaya yeten en önemli yapılarından biri. Sagalassos Antik Tiyatro, toplam 9000 kişilik bir kapasiteye sahip. 1600 metre yükseklikte olduğu için görkemli ve göz alıcı bir manzaraya hakim. Bu özelliği ile Türkiye’nin ve dünyanın en yüksek rakımda yer alan tiyatrosu olarak kabul ediliyor. 

Antik kentte görmeden dönmemeniz gereken diğer tarihi kalıntılar ise şöyle;

  • Neon Kütüphanesi
  • Heroon
  • Kent Meclisi
  • İmparator Salonu (Mermer Salon)
  • Hadrian Çeşmesi
  • Apollo Klarios Tapınağı
  • Herakles-Ares-Athena-Zeus Ve Poseidon büstleri
  • Tiberius Kapısı
  • Kaya Mezarları

Sagalassos‘ta Yapılan DNA Araştırmalarının İlginç Sonuçları

1997 yılında Sagalassos‘ta arkeolojik kazılar yapılmıştır. Aynı yıl pek çok mezar gün yüzüne çıkarılmıştır. Mezarlar incelenirken bir yetişkin ve onun bacak arasında bir çocuk iskeleti fark edilmiştir. Bu süreçte bölgede bir DNA çalışması yapılmıştır ve mezarlardan alınan örnekler, bölgede yaşayan insanlardan alınan örnekler ile karşılaştırılmıştır. Sonuç ise şaşırtıcı… Bölgede yaşayan yerel halkın, Sagalassos’ta yaşayan bir kısım halk ile aynı DNA örneğini taşıdığı ortaya çıkmış. 

Sagalassos Antik Kenti’ne Giriş Ücreti 2023

Sagalassos girişleri yılın belli dönemlerinde değişiklik göstermektedir. 15 Nisan – 1 Ekim haftanın her günü 09.00-19.00 saatleri arasında ziyarete açık. 16 Ekim – 2 Nisan döneminde ise 09.00-17.30 saatleri arasında ziyaret ediliyor. Sagalassos Antik Kenti giriş ücreti 2023 yılında 25 TL olarak belirlenmiştir. Müze Kart sahipleri, bölgeyi ücretsiz bir şekilde gezebilmektedir.

Efes Antik Kenti’nde Gezilmesi Gereken Yerler için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir