Kuşadası Gezilecek Yerler: Top 9
Yaz turizminin önemli noktalarından biri olan Kuşadası, doğası ve plajları ile tatilcilerin ilk durakları arasındadır. Kuşadası, Tatil sezonunda oldukça hareketli bir bölge. Ancak havaların soğumasıyla birlikte sakinliğe bürmekte. Plajları boşalır, kalabalığı gider ve ortalık bölgenin yerli halkına kalır. Kuşadası gezilecek yerler denildiğinde akıllara gelen ilk şey plajlardır. Başka bir gözle baktığınızda ise Kuşadası, kocaman bir tarih karşılar. Kuşadası’nın doğasını, plajlarını ve hareketli gece hayatını bir kenara bırakıp, tarihine yakından tanık olmak ister misiniz?
Kuşadası, gelen her tatilci için farklı bir yüzünü gösteriyor. Bu nedenle siz hangi yüzüne odaklanmak istiyorsanız Kuşadası gezilecek yerler listeniz de kolayca şekillenecektir. Tatile çıkmadan önce iyi bir araştırma yapmanız gerekiyor. Denizin ve güneşin tadını çıkardıktan sonra yakın bölgelerdeki tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz. Bazı tarihi yapılar Kuşadası sınırları içinde yer alıyor. Bazı noktalar ise sınır dışında olsa da ulaşımı oldukça kolay. Kuşadası görülecek yerler listenize eklemenin gereken 9 tarihi yapıya göz atarak, rotanızı belirlemeye hemen başlayabilirsiniz.
1. Kuşadası Gezilecek Yerler / Efes Antik Kenti
İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti, Kuşadası’na yaklaşık 17 kilometre uzaklıktadır. Bölgeye yakın konumda olması nedeniyle yaz sezonu boyunca büyük bir ziyaretçi akınına uğrar. Geniş tarihi dokusuyla uzun bir yolculuğa çıkarır. Celsus Kütüphanesi, Artemis Tapınağı, Hadrian Tapınağı, Liman Caddesi, Skolastika Hamamları ve Efes Antik Tiyatro, Efes Antik Kenti’nde Gezilmesi Gereken Yerlerin başında geliyor. Trajan Çeşmesi, Herakles Kapısı, Yamaç Evler ve Kuretler Caddesi, kesinlikle görülmeye değer. Antik yerleşim alanı, Helenistik dönemden itibaren büyük uygarlıklara ev sahipliği yapmış. Hem ticaret merkezi hem de felsefe okulu ile büyük bir merkez haline gelmiş. Bugün ise dünyanın dört bir yanından gelen turistlerin ilgi odağı olan bir bölgedir.
2. Meryem Ana Evi
Konumuz Kuşadası gezilecek yerler olunca, yazacak yer fazla. İlk noktaladan biri de Meryem Ana Evi’dir. Kuşadası’ndan yapacağınız minibüs yolculuğunun ardından yaklaşık 30 dakikada ulaşmanız mümkün. İsa Peygamberin annesi Meryem Ana, bir dönem bu evde yaşamış. 19. yüzyılda bir rahibenin rüyasının ardından keşfedilen mabet, 2004 yılında bir papaz tarafından kutsanmıştır. Geçmişten günümüze ise Hristiyanların hac noktalarından biri haline gelmiş.
3. Zeus Mağarası
Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın girişinde bulunan Zeus Mağarası, doğal bir güzelliğe sahip olsa da tarihi efsaneleri ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri. Zeus Mağarası, adını Yunan mitolojisindeki Zeus’tan alıyor. Efsanelerin çevresinde döndüğü mağarada Afrodit’in yüzdüğü, üstelik bu sularda güzelleştiği rivayet ediliyor. Mağarada tüplü ya da tüpsüz dalışlar yapılmaktadır. Genişliği 20 metre, uzunluğu 600 metredir. Ayrıca 10 metrelik bir derinliğe sahiptir. Suyu ise her mevsim üç aşağı beş yukarı aynıdır. 5 derece civarındaki suyu sayesinde ziyaretçilerin serinlediği bir noktadır.
4. Güvercinada Kalesi
Kuşadası Körfezi’nde bulunan Güvercinada Kalesi, Kuşadası gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. Kale, bölgenin simgesel yapılarından biri. Üstelik ulaşımı ise oldukça kolay. İlçe merkezinden yapacağını kısa bir yürüyüş ile adaya ulaşabilirsiniz. Hatta yolculuk yaklaşık 10 dakika sürüyor. Yürüyerek gitmek için denizin üzerinden bir geçit mevcut. Güvercinada, denizden gelebilecek saldırılara karşı koymak için inşa edilmiştir. Ayrıca Bizans döneminde yapılmış bir eserdir. Sonrasında 1390 yılı gibi Osmanlı Devleti’nin idaresi altına girmiş. Yıl 1402’yi gösterdiğinde Timur tarafından alınmıştır. Yapıldığı dönemden bugüne kadar önemini asla kaybetmemiş, özel bir tarihi yapı. Tatiliniz sırasında kaleye küçük bir tur gerçekleştirebilirsiniz.
5. Kurşunlu Manastırı
Sıra geldi Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın içerisinde yer alan Kurşunlu Manastırı’na… Bu yapıyı atlarsak olmaz çünkü bölgenin en görülesi tarihi yapılarından biri. Deniz seviyesinden 600 metre yüksekliktedir. Ayrıca antik dönemde inşa edilmiştir. Rahip ve keşişlerin hem saklanma ve hem de ibadet etme mekanı olmuştur. Yığma moloz taş tekniği ile inşa edilen manastırın birkaç bölümü var. Keşiş odaları, yemekhane, kilise, savunma duvarları ve mezarlık alanından oluşuyor.
6. Kuşadası Gezilecek Yerler / Didim Apollon Tapınağı
Kuşadası’ndan Didim’e doğru bir rota belirlediyseniz Didim Apollon Tapınağı’nı kesinlikle ziyaret edin. Apollon Tapınağı, Kuşadası gezilecek yerlerden biridir. Ayrıca Didyma Antik Kenti’ndedir. Antik kent, kendi döneminin kehanet merkezi olarak kullanılmış, ayrıca kutsal olarak kabul edilmiştir. Üstelik İyon tarzında inşa edilen tapınak, dünyanın en büyük üçüncü tapınağı özelliğini taşıyor. Medeniyetler tarafından kullanılan tapınakta araştırmalar yapılmıştır ve önemli kalıntılar çıkarılmıştır. Bugün ise Roma ve Bizans dönemine ait pek çok kalıntıyı ziyaret edebilirsiniz.
7. İsa Bey Camii
1375 yılında inşa edildiği düşünülen İsa Bey Camii, Kuşadası gezi listesindeki yerler arasındadır. Bölgeye yakın bir yerdeyseniz Kuşadası gezilecek yerler listenize mutlaka dahil edin. Cami, Anadolu beylikleri döneminin bir eseridir. Selçuklu çinilerinin bulunduğu cami, Osmanlı döneminde de kullanılmıştır. Caminin bir bölümü 16. yüzyılda yaşanan bir depremde yıkılmıştır ve aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiştir.
8. Eski Doğanbey Köyü
Zamanın nasıl geçtiğini fark etmeyeceğiniz harika bir gezi noktası daha… Eski Doğanbey Köyü, birbirinden güzel manzaraların yanı sıra tarihi bir değere sahiptir. Bundan dolayı listemize almasaydık olmazdı. Üstelik köy, insan üzerinde oldukça sessiz ve huzurlu bir etki bırakırken… Bunu gittiğinizde kesinlikle hissedeceksiniz. Evler, Rumlar tarafından yapılmıştır. Ancak nüfus mübadelesi döneminde Rumların bölgeden ayrılmasıyla boşalmıştır. Bu nedenle biraz sessiz bir köy diyebiliriz. Diğer yandan evlerin mimarisi ve sokakların güzelliği, etkileyici manzaralara sahiptir. Köyün oksijen seviyesi yüksek ve havası oldukça temiz. Aydın Söke’de yer alan köy, Kuşadası’ndan 30 kilometre uzaklıkta bulunmakta. Ulaşımı kolay olduğu için kesinlikle ziyaret edilmelidir.
9. Ayasuluk Kalesi
Aslında Ayasuluk Tepesi’nin derin bir tarihi var. Üstelik bu tarihi; Yunan, Roma ve Bizans dönemine kadar dayanıyor. Tepede yer alan ve aynı isim ile anılan Ayasuluk Kalesi ise Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait bir yapıdır. Ayrıca kalenin iki girişi var. Bir doğuda biri de batıdadır. Tarih meraklıları için önereceğimiz bir yapı.
Kuşadası gezilecek yerler arasındaki diğer noktaları görmenizi tavsiye ederiz.
- Oleatrium Zeytin ve Zeytinyağı Tarihi Müzesi
- Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı
- Magnesia Antik Kenti
- Panionion Antik Kenti
- Kaleiçi Camii
- Aziz Yohannes Bazilikası
2 Yorum
Turan Ay
Merhabalar. Bilgi verici içerikleriniz için teşekkürler.
dijiseyahat
Beğenmenize sevindik. Teşekkürler bizden. 🙂