Efes Antik Kenti: Gezilmesi Gereken Yerler
Efes Antik Kenti… Türkiye’nin sahip olduğu toprak bütünlüğü içerisinde, aklımıza gelmeyecek kadar büyük bir tarihi zenginlik yatıyor. Bazen gezip gördüklerimizle yetiniyor olabilir, bazen de hiç gitmediğimiz noktalara karşı bir yolculuk yapma isteği duyabiliyoruz. Bazılarımız daha fazla keşif turları için sırt çantasını takıp yollara düşüyor. Bu konuda ne desek az… Ülkemizin zenginliklerini sayıp bitiremiyor olabiliriz. En popüler tatil bölgelerinde sadece denizin tadını çıkarıyor olabiliriz. En güzel otellerde rezervasyon yaptırıp, tüm tatili ultra her şey dahil konseptte geçirmekten keyif alıyor olabiliriz. Tüm bunlar keyifli bir tatil için yeterli gelebilir. Ancak bir sonraki tatilini daha farklı şekilde değerlendirmek isteyenler, bol bol turlayıp yeni yerlere ayak basmanın hayalini kuruyorsa harika bir önerimiz var; Efes Antik Kenti…
Tarihi zenginliğiyle gezginleri sonuna kadar doyuma ulaştıran Efes Antik Kenti, İzmir’in en bilindik yeri olsa da buraya gelenler tarafından çok fazla ihmal edildiğini düşünüyoruz. Amacımız, bu antik yerleşim alanında daha fazla insan görmek ve ülkemizin zenginliğini bir nebze olsun daha fazla arttırmak… Keşfedenleri bir kenara alalım, ilk hedefimiz daha önce buraya adım atmamış kişiler olsun. O halde başlasın Efes Antik Kenti gezisi… Tarihinden tutun, bölgede bulunan en önemli yapılarına kadar Efes Antik Kenti turunu sizlerin huzurunda başlatıyoruz.
Keyifli okumalar…
Efes Antik Kenti Tarihi
Kurulduğu ilk dönemlerde küçük bir yerleşim alanı olan Efes, günümüzde İzmir’in Selçuk ilçesine bağlı. Küçük bir yerleşim alanı olarak kurulmuştur ancak bulunduğu önemli noktadan dolayı çok uzun bir süre yerleşim alanı olarak kalmayı başarmış. Helenistik dönemden; Roma, Bizans, Doğu Roma, hatta Osmanlı dönemini kapsayan bir yerleşim alanından bahsediyoruz.
Çok güçlü ve etkili bir şehir olduğunu kanıtlayan pek çok belgeye ulaşılmış. Güçlü konuma gelmesi, Atina Prensi Androklos ile başlamış. Şehrin güçlü konumu ise M.Ö. 129 yılında Bergama Kralı Attolos’un Efesi Romalılara miras bırakmasıyla pik yapmış. Bu dönemde gücüne güç katan ve zirvenin sahibi olan o biricik kent olmayı başarmış. Kent, kendi döneminde hem büyük bir ticaret merkezi olmuş hem de açılan felsefe okulu ile önemli bir merkez haline gelmiş.
Bir özelliği daha var ki bu ayrıntısıyla günümüzde Hristiyanların hac noktalarından biri olmaya devam ediyor. Aziz Paul’un yaşadığı, vaaz verdiği, hatta İsa Peygamberin annesi Meryem’in bir dönem yaşamını sürdürdüğü bilinmekte. Bugün Meryem Ana Evi olarak ziyaret edilen bir noktası da mevcut. İşte bu nokta, Hristiyanların hac noktası dediğimiz bölgenin merkezi konumunda… Meryem’in Efes’e gelişi ile bölgenin dini bir merkez olarak kullanıldığı ise önemli bir bilgidir.
Efes Antik Kenti’ni özelleştiren detayları derinlemesine bir içerik yazarak anlatamayız çünkü her giden, net bilgilerin yanı sıra sadece kendi hayalindeki gibi kurgulamak ister. Bu nedenle antik yerleşim alanında bulunan her yapı, kişiye özel olarak yorumlanır. Ancak geçmişten günümüze Efes’i özel kılan daha pek çok bilgiden bahsetmekten de geri durmak olmaz. Efes’i gezmek ayrı, içindeki her yapıyı anlamak ayrı konular. Sonuçta dünyaca ünlü bir antik yerleşim alanından bahsediyoruz. Peki, daha fazla bilgi edinmek istiyor musunuz? O halde Efes Antik Kenti gezisinde öncelik vereceğiniz noktaları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz. İşte Efes’te gezilmesi gereken yerler…
Efes’te Gezilecek Yerler
- Efes Antik Tiyatro: Birazdan bahsedeceğimiz Mermer Caddesi’nin sonunda bulunan antik tiyatro, 24.000 kişilik bir kapasiteye sahip. Bu özelliği ile antik dünyanın en büyük açık hava tiyatrosu. Manzarası ise tüm antik yerleşim alanını gözler önüne seriyor. Antik tiyatronun 3 katlı sahne binası maalesef ki günümüze ulaşamamış ancak oturma yerleri gayet sağlam. Kuşadası Gezilecek Yerler: Top 9 listesine göz atmayı unutmayın.
- Mermer Caddesi: Uzun sütunlar ile göz kamaştıran Mermer Cadde, Efes’i ziyaret edenleri zamanda bir yolculuğa çıkarıyor. Bu cadde Kütüphane Meydanı’ndan antik tiyatroya kadar uzanıyor.
- Artemis Tapınağı: Antik kentin önemli bir parçası olan Artemis Tapınağı, yapıldığı ilk yıllarda görkemli bir eser olsa da günümüze ulaşamamış ve tarihe yenik düşmüş. Ancak tapınağın alanında birkaç mermer parçası bulunmakta. Buna rağmen ziyaretçilerin mutlaka havasını solduğu bir yer olmayı başarıyor.
- Celsus Kütüphanesi: Konu Efes Antik Kenti olunca en bilindik yapısı Celsus Kütüphanesi’ni geçmeden olmaz. O fotoğraflarda Efes olarak gördüğünüz yapılardan biri Celsus Kütüphanesi’dir. M.S. 110-135 yılları arasında yapılmış bir eserdir. Adını ise Roma’nın önemli ve yüksek rütbeli memuru olan Tiberius Julius Celsus Polemaeanus’tan alır. Celsus’un oğlu tarafından babasının anısına yapılmıştır. Kütüphane 21 metre genişliğinde ve 17 metre yüksekliğinde. Kütüphane binasının görkemini tamamlayan 4 adet heykel bulunmakta. Binanın dış yüzünün alt katında bulunan heykellerin isimleri ise şöyle; Sophia, Arete, Ennoia, Episteme… Bu 4 kadın heykelinin tabii ki simgelediği şeyler vardır.
- Sophia / Akıl ve Bilgelik
- Arete / Erdem ve Karakter
- Ennoia / Muhakeme ve Kader
- Episteme / Bilim ve İlim
Göreceğiniz bu 4 heykelin orijinalleri Avusturya – Viyana Müzesi’nde sergilenmekte.
Gezi Listenize Eklemeniz Gerekenler
- Agora: Bu nokta için şehrin ticaret ve kültür merkezi ancak günümüze çok sağlam gelememiş maalesef. 3 giriş kapısı olup, yapılış tarihi M.Ö. 3. yüzyıla dayanıyor.
- Liman Caddesi: Efes’in en can alıcı noktalarından biri. Toplamda 350 metre uzunluğunda olan Liman Caddesi’nde karşılıklı mermer sütunlar bulunmaktadır. Bu cadde üzerinde krallar için törenler düzenlendiği bilinmekte…
- Hadrian Tapınağı: İmparator Hadrianus adına onurlandırmak için yapılan Hadrian Tapınağı, kendi döneminin en önemli yapılarından biri. Tapınakta Roma imparatorları Diokletianus, Constantinus, Maksimianus ve I. Theodosius’un heykelleri bulunmaktadır.
- Trajan Çeşmesi: M.S. 102-114 yılları arasında yapıldığı bilinen Trajan Çeşmesi, Efes Antik Kenti gezisine dahil olan noktalar arasında. İki katlı olan çeşme, geçirdiği bir restorasyon ile tek katlı olarak düzenlenmiştir. Roma İmparatoru Traianus ve Efesli Artemis adına inşa edilmiştir. Çeşmede yer alan heykellerin birkaçı bugün Efes Müzesi’nde sergilenmektedir. Bazıları ise British Museum’da…
Antik yerleşim alanında gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil. Bu denli zengin bir tarihi yakından incelemek için birkaç nokta daha var.
- Herakles Kapısı
- Serapis Tapınağı
- Prytaneion (Belediye Binası)
- Kuretler Caddesi
- Skolastika Hamamları
- Latrina (Umumi Tuvalet)
- Yamaç Evler
Efes’e Ne Zaman Gidilir?
Bölge her mevsim ziyaret ediliyor. Ancak en yoğun dönemlerini bahar ve yaz aylarında yaşar. Bölgeye yakın yerlerde tatil yapanlar mutlaka uğrar. Yine de biz, havaların çok soğuk ya da çok sıcak olmadığı dönemleri tercih etmenizi öneririz. Bu nedenle antik yerleşim alanını serin bahar aylarında rahatlıkla gezebilirsiniz.
Efes Antik Kenti’ne Ne Kadar Süre Ayırmalı?
Efes Antik Kenti, gezilecek yerler açısından zengin bir bölgedir. 1 gününüzü ayırmalısınız. Antik yerleşim alanında bulunan pek çok yapı, bilinçli bir gezi ile çok öğretici olmakta.
Efes Antik Kenti Giriş Ücreti Nedir?
Efes Antik Kenti giriş ücreti, her yıl değişiklik gösteriyor. En son 400 TL olan giriş ücreti bazı durumlarda alınmıyor. Eğer Müzekart+ varsa antik kente ücretsiz girebilirsiniz. Öğretmen kimlik kartı ve öğrenci kimlik kartı olanlar ücretsiz ziyaret edebiliyor. Ücret karşılığında girecek olanlar Yamaç Evler için ekstra ücret ödemek durumunda.
İzmir Alaçatı Gezi Rehberi için tıklayın.
Sagalassos Antik Kenti için tıklayın.
DijiSeyahat
5 Yorum
Sevgi
Efes hakkında güzel bir içerik olmuş. Tüm yazılarınız öyle. Paylasim için teşekkürler.
Ayfer
Gezmek istedihim tarihi yerlerden biri. Bilgilendirme icin tesekkurler. 🙂
dijiseyahat
Rica ederim 🙂
berrak
Sitenizi inceleme firsatim oldu. Gercekten kaliteli icerikler paylasiyosunuz. Tesekkurler.
dijiseyahat
Güzel yorumlarınız için teşekkürler:)