Ege,  Geziyoruuuzz!,  Yurt İçi

Afrodisias Antik Kenti Gezisi İçin Bilinmesi Gerekenler

Tarihin farklı dönemlerinden günümüze gelmeyi başarmış pek çok kalıntı ve yapı var. Günümüzde yapılan arkeolojik kazılarla birlikte gün yüzüne çıkan eserlerin sayısı da giderek artış göstermekte. Diğer insanlardan biraz daha farklı bir tatil anlayışına sahip olabilirsiniz. Sizin için tatil demek, daha önce görmediğiniz yerleri keşfetmek olabilir. O halde güzel bir tarihi yolculuğa çıkmak için harekete geçebilirsiniz. Afrodisias Antik Kenti gezisi, sizleri köklü bir tarih ile buluşturmaya hazır. 

Afrodisias Antik Kenti nerede? Giriş ücretli mi? Belgesellere konu olan, bugün yerli ve yabancı pek çok kişinin ziyaret ettiği Afrodisias hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar için içeriğimizin devamına hemen göz atabilirsiniz. Ardından hayalinizdeki geziye doğru ilk adımı atmaya başlayabilirsiniz.

Afrodisias Antik Kenti Nerede?

Afrodisias Antik Kenti’nin nerede olduğu ve nasıl gidildiği hakkında pek çok kişi araştırma yapmakta. Antik şehir, Aydın’ın Karacasu ilçesinde yer alıyor. Aydın-Denizli yolu üzerinden Kuyucak’ı 2 kilometre geçtikten sonra Karacasu yolunu takip edin. Tavas yönünde 12 kilometre daha yol aldıktan sonra ise Afrodisias’a varmış olursunuz. Afrodisias’a ulaşmanın çok bir zorluğu yok ancak oraya vardığınızda zamanı nasıl değerlendirmeniz gerektiğine siz karar vereceksiniz. Tarihle iç içe olmayı ve gördüğünüz her kalıntı hakkında detaylı bilgi edinmeyi seviyorsanız gününüzün büyük bir kısmını kesinlikle Afrodisias Antik Kenti gezisi için ayırmalısınız. 

Afrodisias Antik Kenti Gezisi – Hikayesi

Bölgede bulunan ve tarihe ışık tutan tüm kalıntılar, Geç Helenistik dönemde yapılmaya başlanmıştır. Denizden yaklaşık 600 metre yükseklikte bulunan bir plato üzerindeki yerleşim alanı, M.Ö. 5. yüzyıl ile tarihlendiriliyor ancak bazı kaynaklarda M.Ö. 2. yüzyıl olarak geçmektedir. Kent, Aşk Tanrıçası Afrodit’e adanmış bir yerleşim alanıdır. Afrodisias’ı diğer antik kentlerden ayıran bir özelliği var. Diğer antik kentler bir yamaca bakarken, Afrodisias bir ovaya kurulmuştur. Bu nedenle muazzam bir manzaraya sahiptir.

Aslında çok erken keşfedilen bir kent değildir. Muhabir ve fotoğrafçı olan Ara Güler, bölgeyi 1958 yılında tesadüfen bulmuştur. Bulma hikayesi ise oldukça ilginçtir. Ara Güler, Aydın’da kayboluyor ve karşısına bu etkileyici tarih çıkıyor. Bugün ise UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki yerini almış durumda. Listeye girmesinin en önemli nedeni ise yakınlarında bulunan mermer ocakları. Antik mermer ocaklarından çıkarılan mermerler, çevredeki yerel okullarda işleniyor ve heykellere dönüşüyor. Dolayısıyla bu heykellerin başka bir benzeri yok. 

Afrodisias Antik Kenti gezisi büyük bir keşif noktası olsa da pek çok kişinin zaman bulamayıp göremediği bir yer. Eğer kente bir gezi düzenlemeniz zaman alacaksa TRT’nin hazırladığı belgeseli kesinlikle izlemelisiniz. Böylece Afrodisias Antik Kenti hikayesi hakkında detaylı bilgi edinme şansı yakalayabilirsiniz. 

Afrodisias Antik Kenti / Fotoğraf: Doğan Ateş

Afrodisias Antik Kenti Gezilecek Yerler

Antik yerleşim alanı, pek çok kalıntısı ile zengin bir gün geçirmenizi sağlıyor. Öncelikle kentin girişinde yer alan Afrodisias Antik Kenti Müzesi’ni en sona bırakmalısınız. Bölgeye geldiğinizde kentin açık alanda yer alan kalıntıları ile Afrodisias turunuza başlayabilirsiniz. 

Afrodisias Lahitleri: Afrodisias, lahit yapılar konusunda oldukça zengin ve lahitlerin üzerinde kim tarafından yapıldığına dair bilgiler yer alıyor. Lahitlerin üzeri kabartmalar ile süslenmiştir.

Afrodisias Antik Tiyatro: Bazı müzik kanallarında Afrodisias görüntüleri verilmekte. O görüntülerin çoğunu ise Afrodisias Antik Tiyatro süslüyor. Görkemli bir görünüme sahip olan antik tiyatro, gösteriler ve halkın toplanma alanı olarak kullanılmıştır. İki bölüme ayrılan tiyatro, yaklaşık 7000 kişiliktir. Azat edilmiş bir köle tarafından yaptırılmıştır. Bu bilgi, bölgede bulunan bir kitabede geçmekte. 

Hadrian Hamamı: Antik yerleşim alanında kamusal binalar yer alıyor. En büyüklerinden biri de Hadrian Hamamı. Hamam, Roma İmparatoru Hadrian’a adanmıştır. 

Gezinize Dahil Edebileceğiniz Birkaç Yer Daha!

Afrodit Tapınağı: M.Ö. 1. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir. M.Ö. 2. yüzyıl itibarıyla eklemeler yapılarak genişletilmiştir. Tapınak, etkili olduğu her dönemde önemini korumuş ve M.Ö. 500 yıllarında kiliseye çevrilmiştir. Eğer buraya kadar geldiyseniz gün batımını kesinlikle izlemeden ayrılmayın. Yanınızda bir fotoğraf makinesi de mutlaka olsun. Tapınak, güneşin batışı ile birlikte romantik çiftler için harika bir manzaraya dönüşüyor. 

StadyumAfrodisias Antik Kenti gezisinin en merak edilen noktalarından biridir. Üstelik 30 bin kişiyi alabilen kapasiteye sahiptir. 270 metre uzunluğu ile en iyi korunmuş stadyumlarındandır. Ayrıca dünyada bulunan stadyumların ise en büyükleri arasında. 

Afrodisias Antik Kenti Müzesi: Müzenin içinde yer alan her parça hayranlığınızı kazanmaya yetecek niteliktedir. Antik kentte yapılan arkeolojik kazılar sonucu gün yüzüne çıkan pek çok kalıntı müzede sergilenmekte. Özellikle heykeltıraşlık konusunda oldukça zengin bir müze. Beyaz, gri ve mavi mermerlerden yapılan heykellerin hepsi görülmeye değer. 

Afrodisias Antik Kenti görülecek yerlerden bazıları ise şöyle;

  • Piskopos Sarayı / Antik Kent Merkezi
  • Tören Kapısı / Tetrapilon
  • Güney Agora
  • Tetrastoon
  • Antik Havuz

Afrodisias Giriş Ücreti 2023

Türkiye’nin en önemli antik yerleşim alanlarının başında gelen Afrodisias Antik Kenti gezisine girişler ücretli ve belli dönemlerde giriş ücretlerinde güncelleme yaşanabiliyor. Fiyatlar oldukça makul diyebiliriz. Ayrıca yetişkin ve öğrenciler için farklı ücret uygulaması var. Eğer antik kenti ve müzeyi ücretsiz bir şekilde gezmek istiyorsanız Müze Kart çıkartabilirsiniz.

Afrodisias Ziyaret Saatleri

Her anından dolu dolu keyif alacağınız bu gezi için ziyaret saatlerine hakim olmanız gerekiyor. Afrodisias Antik Kenti ziyaret saatleri 08.00’da başlıyor ve 19.00’da sona eriyor. Haftanın her günü ziyaret edilebiliyor. 

Efes Antik Kenti gezisi için tıklayın.

Truva Antik Kenti Gezisi için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir