Ani Harabeleri
Doğu Anadolu,  Geziyoruuuzz!,  Yurt İçi

Ani Harabeleri Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Sık sık seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek, pek çok kişinin hayat felsefesi haline gelmiş durumda. Ancak bazı uzak noktalara gitmek pek çok kişi için imkansız gibi görünmekte ya da gezilecek noktaların az olduğu düşünülmektedir. Kars Ani harabeleri gezisi de bu ekstra yolculuklardan biri ve uzak mesafesi nedeniyle çok ziyaretçisi olmuyor maalesef. Doğu Anadolu’nun tarihini ve mimari zenginliğini gözler önüne seren Ani harabeleri, hakkında sahip olduğumuz bilgileriyle görülmeye değer özel bir nokta. Peki Ani harabeleri hakkında neler biliyoruz? 

Ani Harabeleri Nerede? 

Kars gezilecek yerlerden biri olan Ani harabeleri, antik yerleşim alanları arasındadır. Kars şehir merkezine yaklaşık 47 kilometre olup, Ocaklı Köyü’nün bitişinde yer alıyor. Antik yerleşim alanına herhangi bir dolmuş gitmiyor maalesef. Kars şehir merkezinden araç kiralayarak ya da taksi kullanarak ulaşmanız mümkün oluyor. Diğer yandan Kars gezilecek yerlere doğru yola çıkanlar tur programları ile Ani’nin de dahil olduğu zengin bir seyahate başlıyor.

Ani Harabelerine Ulaşım / Doğu Ekspresi

Son yıllarda Doğu Anadolu’ya keşifler arttı. Bu nedenle Doğu Ekspresi farklı bir deneyim kazanmak isteyenlerin dikkatini çekmiştir. Farklı vagon seçenekleri ile yolcuların istediği konfor seviyesini ayarlama fırsatı veren bu yolculuk uzun saatler sürse de ülkemizin doğal manzaraları eşliğinde keyifle geçiyor. Doğu Ekspresi yolculuğu içinde Kars da bulunmakta. Bu yolculuk Kars gezilecek yerleri merak edenler için güzel bir deneyim olacaktır.

Ani’nin Tarihine Doğru Kısa Bir Yolculuk!

Ani harabelerinin tarihi internetten en çok araştırılan konular arasında olduğu için kısa bir paragrafta bu konuya yer vermek istedik. Aslında Ani, bölge olarak çok bilinmese de bilenler tarafından gereken değeri gören bir yer. Dağınık şekilde kalıntıların yer aldığı Ani antik yerleşim alanının tarihi oldukça eski. M.Ö. 3000’li yıllardan M.S. 16. yüzyıla kadar süren bir yaşam alanı olarak kullanılmıştır. Bu nedenle binlerce yıl süren insanlık tarihine ev sahipliği yapmıştır. Sonuç olarak günümüzün en görülesi noktalarından biri desek abartmış olmayız. Antik yerleşim alanı ile ilgili bir diğer önemli bilgi ise Anadolu’da bulunan ilk Türk camisinin bu noktada oluşudur. Ani’de pek çok medeniyetin yaşadığı biliyor. Dönem dönem farklı medeniyetlerin hakimiyeti altına girmiştir. 

Diğer yandan pek çok kişinin en merak ettiği konulardan biri Ani’ye giriş ücretleridir. Ani harabelerinin girişinde müze kart geçerlidir. Dileyen turistler için belli bir ücret karşılığında rehberlik hizmeti de verilmektedir. Bu durum, tamamen kişinin isteğine bağlıdır. Elbette müze kartınız varsa yanınıza almayı unutmayın deriz. 

Kars Ani harabeleri bölgesini gezerken pek çok yapıyı görmek mümkün. Peki, hangi yapılara öncelik vermeli? En çok hangilerine zaman ayrılmalıdır? 

Ani Harabeleri

Kaynak: Pexels

Fotoğraf: Yunus Kara

Ani Harabeleri Giriş Ücreti

Ani harabelerine giriş ücretli olup, 2023 itibarıyla 180 TL’dir. Tekrar hatırlatalım, Müze Kartı olanlar antik yerleşim alanını ücretsiz şekilde ziyaret edebilirler.

Ani Harabeleri Görülmesi Gereken Yerler  – Yapılar 

Büyük Katedral: Bir diğer adı Fethiye Camii olan Büyük Katedral, Ani’nin günümüze sağlam gelmeyi başarmış başlıca yapılardan biridir. Ayrıca Meryem Ana Kilisesi olarak da bilinmektedir. Bazı kaynaklarda yapımının 1010 yılında tamamlandığı bilgisi vardır. Tarih 1064 yılını gösterdiğinde, Sultan Alparslan tarafından camiye çevrilmiştir. Ayrıca önemli bir özelliği daha vardır. Anadolu’daki ilk fetih namazının burada kılındığı bilinmektedir. Bu nedenle Kars gezilecek yerler arasında önemli bir yeri vardır.

Selçuklu Sarayı: Taş işçiliği ile ön plana çıkan bu saray, Selçuklu döneminin mimarisini gözler önüne sermekte. Üç katlı olarak inşa edilen sarayın bugün sadece 2 katı mevcuttur. Buna rağmen listenize mutlaka ekleyin diyeceğimiz özel bir yapı.

Abughamrents Aziz Krikor Kilisesi: Tarihi M.S. 980 yılına dayanan kilise, Selçuklu döneminin mimarisine etkide bulunan özel bir yapıdır.

Ani harabeleri gezisinde yer alan tarihi değerler aslında tam anlamıyla sağlamlığını koruyamamış durumdadır. Yine de günümüze gelen kalıntılar, görülmeye değer bir tarihin en güzel parçalarıdır. Eğer Kars gezisine çıkmayı planlıyorsanız ve özellikle Ani harabelerine yolculuk yapacaksanız aşağıda not ettiğimiz yerlere mutlaka uğrayın.

 İşte Ani harabelerinde görülmesi gereken yerlerden birkaçı;

  • İç Kale
  • Horomos Kilisesi
  • Ateşgede Tapınağı
  • Ani Kaya Kilisesi
  • Büyük ve Küçük Hamam
  • Rahibeler Manastırı
  • Genç Kızlar Kilisesi
  • Tigran Honents Kilisesi
  • Ebu’l Manuçehr Camisi

Güneydoğu Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Mardin gezilecek yerler için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir