Çeşme Tarihi Yerler: Çeşme’de Görülmesi Gereken Tarihi Yapılar
Çeşme tarihi yerler hangileri diye merak edenler buraya! Yaz tatili denildiğinde akla ilk gelen noktalardan biri Çeşme. Birbirinden güzel plajları ve koyları, gece hayatı ve yöresel tatları ile tatilcilerden tam puan alan Çeşme’yi bir madalyon olarak düşünebilirsiniz. Madalyonun bir tarafı doğal güzellikleri, diğer tarafı ise tarihi zenginlikleri… Hem sıcak ve samimi hem de tarihi mekanlar açısından istenileni veriyor. Tatil için burayı tercih edenlerin bir kısmı, Çeşme tarihi yerleri merak etmekte. Bu keşfi geciktirmek istemeyenler ise hemen harekete geçiyor. Siz de dolu dolu bir yaz geçirmek istiyor musunuz? O hâlde Çeşme’de gezilecek 7 noktayı inceleme vakti geldi. Dinlenmek, eğlenmek ve tüm yılın yorgunluğunu atmak için Çeşme’yi tercih ediyorsanız sizi şöyle alalım lütfen. 🙂
Çeşme Kalesi
Çeşme gezilecek yerler ve turistik mekanlardan ilki Çeşme Kalesi’dir. Kale, 500 yılı aşan tarihine rağmen hala ayakta. Üstelik sağlamlığını koruyor. Caminin tarihi Cenevizlilere dayanmakta… Osmanlı hükümdarı II. Bayezid tarafından restore edilmiştir. Kalenin konumu, denize sıfır yapılmıştır. Denizin zamanla doldurulması kalenin denizden biraz uzaklaşmasına neden olmuştur. Yine de ziyaretçilerin üst kata çıkmasıyla harika bir manzaraya dönüştüğünü söyleyebiliriz. Kalenin içinde müze bulunuyor ve bu sayede zengin bir gezi noktası haline geliyor. Çeşitli müzik yarışmalarına ve festivallere ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Kaleye giriş ücretli olup, Çeşme’ye bağlı Musalla Mahallesi’nde yer alıyor.
Kanuni Kervansaray
Adından da anlaşılacağı gibi Kanuni Sultan Süleyman tarafından yaptırılan Kanuni Kervansarayı, Çeşme Kalesi’ne yakın bir konumda yer alıyor. Bugün Çeşme tarihi yerlerden biri ve otel olarak hizmet veriyor. Yine de ziyaret etmek isteyenlere kapılar sonuna kadar açılıyor. Otelde mağaza ve barlar bulunduğu için konaklayan misafirlerin tarihi bir atmosferde eğlenmesi sağlanıyor. Musalla Mahallesi sınırlarında olduğu için kolay bir ulaşıma sahip. Çeşme gezilecek yerler listelerinde mutlaka olmalı.
Alaçatı Yel Değirmenleri
Alaçatı, İzmir’in en güzel tatil rotalarından biri ancak yaz sezonu oldukça kısa. Yine de doğası, tertemiz havası ve birbirinden güzel plajları ile tatilcilere her istediğini veriyor. Alaçatı’nın tarihi noktaları da diğer güzellikleri kadar dillere destan. Yel değirmenleri, 1800’lü yıllar da yapılmıştır. Ancak sadece birkaçı günümüze gelmiştir. Değirmenlerin olduğu yerde bir restoran var. Üstelik harika bir manzaraya sahip. Gün batımı ve gün doğumu esnasında romantik bir manzaraya dönüşüyor.
Hacı Memiş Ağa Camii
Alaçatı’da gezilecek ve görülecek bir yer daha var. 1827’de dönemin ileri gelenlerinden Hacı Memiş Ağa’nın yaptırdığı cami, dikdörtgen planlıdır. Yapımında ise moloz yığma taş tekniği kullanılmıştır. Çeşme gezisine mutlaka eklenmelidir diyoruz.
Erythrai Antik Kenti
Çeşme tarihi yerler arasındaki Erythrai Antik Kenti’ni unutmadan geçmeyelim. Ildırı Köyü’nde bulunan antik kent, Roma İmparatorluğu ve çeşitli medeniyetler tarafından kullanılmıştır. Kentte ilk kadın kahinlerin yaşadığına dair bir bilgi var. Ayrıca değirmen taşlarının üretildiği bir merkez olduğu için önemli bir yer olmuş. Antik kentte çeşitli kalıntılar var. En önemlisi ise antik tiyatro. Geziniz sırasında Athena Tapınağı’na da mutlaka vakit ayırın.
Alaçatı Pazaryeri Camii
Çeşme tarihi yerler listesi hazırlayanlar için harika bir yer daha… Alaçatı’da bulunan Pazaryeri Camii, 19. yüzyıla ait bir eser. Bugün cami olarak hizmet veriyor. Diğer camilerden ayrılan caminin bir tarafı kilise olarak kullanılmaya devam ediyor. Kilise ile cami ise bir perde yardımı ile ayrılıyor. Bu sayede her iki inanca sahip kişiler tarafından sıklıkla ziyaret ediliyor. Caminin mimarisi bir bazilika şeklindedir. Yapının inşası sırasında yığma moloz taş tekniği kullanılmıştır. Camiye çevrilirken bir minare eklenmiştir. Bugün hoşgörünün nadir simgelerinden biri.
Ayios Haralambos Kilisesi
Çeşme’nin en ünlü mimarilerinden biri olan Ayios Haralambos Kilisesi, 1832 yılında inşa edilmiştir. Rum Ortodoks ibadet mekanı olan yapının freskleri hala göz dolduruyor. Bugün aktif olarak ibadete açık değil. Halk tarafından kültür merkezi olarak anılıyor ve sadece özel günlerde ibadete açık hale geliyor. Çeşme’nin merkezinde olduğu için kolayca ulaşım sağlanıyor ve tarihi ziyaret alanlarından biri olmaya devam ediyor.
Alaçatı Gezilecek Yerler: Alaçatı Gezi Rehberi için tıklayın.