İstanbul Gezilecek Yerler: Görülmesi Gereken Tarihi Yapılar
Söz konusu İstanbul olunca, anlatacak çok şey var. Dünyanın en güzel şehirleri arasında gösterilmesinde köklü bir tarihe sahip olmasının katkısı büyük tabii. Önemli medeniyetlerin izini güzel bir elbise gibi üzerinde taşıyan bu kadim şehirde görülmesi gereken sayısız tarihi yapı mevcut. Bundan yola çıkarak biz de İstanbul gezilecek yerler için güzel bir içerik hazırlamak istedik. Hazırlaması bizden, farklı bir bakış açısı ile gezip görmesi sizden olsun.
Kalabalık bir nüfusu olan İstanbul, bitmek bilmeyen bir telaş içinde yaşayan insanlarla dolu. Çoğumuz ise bir durup, nasıl güzel bir şehirde yaşadığımızın pek farkına varamıyoruz. İş hayatının ve günlük yaşantının vermiş olduğu stresi üzerimizde taşımak bir hayli zorluyor. Ancak bu duygulardan kurtulmak yine bizim elimizde. Yıl içinde sayısız turistin ziyaret ettiği kadim şehir İstanbul, burada yaşayanlar için benzersiz bir gezi noktasına dönüşmektedir. Hafta sonunuzu sevdiklerinizle değerlendirmek istiyorsanız şehrin en güzel noktalarını ziyaret edebilirsiniz. Siz de bizimle aynı fikirdeyseniz İstanbul’da görülmesi gereken tarihi yapıları içeriğimizin devamında bulabilirsiniz.
İstanbul’da Görülmesi Gereken Tarihi Yapılar
Mistik Bir Dünyanın Kapılarını Açın: Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi
Özellikle yabancı turistlerin ziyaret ettiği Ayasofya, İstanbul gezilecek yerler listelerindeki yerini korumakta. Yakın bir zamana kadar müze olarak hizmet veren, bugün ise cami olarak kullanılan Ayasofya, eşsiz bir işçiliğe sahip. Üstelik sadece turistlerin değil, bu şehirde yaşayanların da sık sık ziyaret ettiği bir yer. Daha çok Bizans dönemini yansıtan detaylar ağırlıktadır ancak İstanbul’un fethi ile camiye çevrilmesi için gerekli çalışmalar yapılmıştır. Camiye çevrilirken ise orijinal yapısı büyük oranda korunmuştur. İstanbul’un Sultanahmet semtinde yer almaktadır ve çevresinde şehrin en önemli tarihi yapıları bulunmaktadır. Bu nedenle Ayasofya gezisine çıktığınız gün, pek çok tarihi noktaya da kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Daha detaylı bir içerik arıyorsanız Tarihin Güzeller Güzeli Başyapıtı: Ayasofya Camii içeriğimizde göz atabilirsiniz.
Osmanlı’nın Yaşam Merkezi: Topkapı Sarayı
Sultanahmet’e doğru yola çıkanların mutlaka görmesi gereken bir nokta daha… Bu bölgeden yürüyerek bile gidebileceğiniz Topkapı Sarayı, ihtişamlı mimarisi ile şehrin en çok turist çeken noktalarından biri. İstanbul gezilecek yerler denildiğinde akla geliyor olması da şaşırtıcı değil. Osmanlı Devletinin padişahları, sultanları ve şehzadelerine ait çeşitli takı ve kıyafetlerin sergilendiği bir müze konumunda. 400 yıl boyunca Osmanlı’nın idari ve yaşam merkezi olmuş. Bugün hem yerli hem de yabancı turistlerin görmeden dönmediği bir nokta halindedir.
Blue Masque: Sultanahmet Camii / İstanbul Gezilecek Yerler
Şehrin en kalabalık noktalarının birinde bulunan Sultanahmet Camii, göklere uzanan 6 minaresi ile tüm görkemini gözler önüne seren harika bir eser. Sedefkar Mehmed Ağa’nın mimarlığını yaptığı cami, aslında bir külliyenin parçasıdır. Caminin mimarı, büyük usta Mimar Sinan’ın öğrencilerinden biri. Aslında külliyenin diğer yapıları günümüze ulaşamamıştır. Yabancı turistler tarafından Blue Mosque olarak adlandırılan caminin iç mekanında mavi çinileri görmek mümkün.
Peki, Sultanahmet gezisi için yapılacaklar listen hazır mı?
İstanbul’a Tepeden Bakmak: Galata Kulesi
İstanbul’un en güzel manzaralarından birine sahip olan Galata Kulesi, şehrin simgeleri arasında. Hakkında ise çeşitli rivayetler var. Rivayetlerden biri, kulenin balkonuna kiminle çıkılırsa onunla evlenileceği yönünde. Bu durum özellikle sevgililer için hem keyifli hem de mutlu bir yolculuğa dönüşüyor. İstanbul’un en önemli tarihi yapılarından sadece biri olan Galata Kulesi, aynı zamanda Hezarfen Ahmed Çelebi’nin uçmak için deneme yaptığı yerdir. Kuleye giriş için belli bir ücret ödemeniz gerekiyor. Ardından kule balkonuna çıkmak için uzun ve dar bir merdivenden çıkmanız lazım. Merdivenler biraz yorucu olsa da muhteşem bir İstanbul manzarasının sizleri karşılayacağından emin olun.
Boğaz Manzarası Eşliğinde Etkileyici Bir Tarih: Ortaköy Camii
İstanbul gezilecek yerler listemizin en güzel noktalarından birine geldik. Beşiktaş’ın Ortaköy semtinde bulunan cami, halk tarafından Ortaköy Camii olarak bilinmekte ancak resmi adı bu değil. Aslında Büyük Mecidiye Camii adını taşıyan bu mimari, İstanbul Boğazı’nın kıyısında muhteşem bir eser. Neo-Barok sanatını en güzel şekilde yansıtan cami, Sultan Abdülmecid’in isteği üzerine inşa edilmiştir. Mimarı ise Ermeni asıllı Nigoğos Balyan. Cami geziniz sırasında Ortaköy’ün meşhur lezzeti kumpirin de tadına mutlaka bakın deriz.
Taksim’in Gözbebeği: St. Antuan Katolik Kilisesi
İstanbul’un en kalabalık noktalarından biri hiç şüphesiz ki Taksim Meydanı. Hem yerli hem de yabancı turistler için gezi ve keşif noktalarından biri olan Taksim Meydanı, içinde sayısız tarihi değer barındırmakta. Geçmişten günümüze ise kozmopolit şehir hayatının canlılığını kaybetmemiş olması, meydanı daha değerli kılmakta. Metro durağından meydana indiğinizde bir süre sonra sol tarafta kendini gösteren St. Antuan Kilisesi, tüm ihtişamı ile tarihe tanıklık etmeyi sürdürüyor. Görkemli giriş kapısı sayesinde dikkatleri üzerine çeken kilise, gün içinde açık. Üstelik turist ziyaretleri yapmak da mümkün.
Prens Adaları’na Doğru Uzanmak İsteyenler İçin: Aya Yorgi Manastırı
İstanbul’a farklı bir açıdan bakmak, daha doğrusu İstanbul’a birazcık dışardan bakmak isteyenler için güzel bir seçenek var. Prens Adaları’nın en güzel lokasyonları arasındaki Büyükada, önemli tarihi yapılara sahip. Bu sayede hafta sonu gezileri için harika bir nokta. Hem doğal güzelliği hem de tarihi değerleri sayesinde özelikle yaz aylarının en keyifli yeri desek yanlış olmaz. Ancak adanın sonbahar ve kış aylarında da tadı bir başka oluyor.
Büyükada’nın oldukça önemli bir tarihi yapısı var; Aya Yorgi Manastırı. Adanın en yüksek tepesinde bulunan kilise, 1751 yılına dayan bir tarihe sahip. Günlük ziyaretçileri sayesinde hareketlenen kilise, özellikle her yıl Nisan ve Eylül ayında büyük bir ilgi görmekte. Denilene göre 23 Nisan ve 24 Eylül tarihlerinde kilisede tutulan dileklerin kabul olduğuna dair bir düşünce var. Ne kadarı doğru bilemeyiz ama şunu söyleyebiliriz ki size uygun her dönemde kolayca ulaşabileceğiniz bir noktada. İstanbul gezilecek yerler listenize ise kesinlikle eklenmeli.
Mimar Sinan’ın Kalfalık Eseri: Süleymaniye Camii
Mimar Sinan, Osmanlı döneminde büyük yapılara hayat vermiş bir isim. Türkiye topraklarında yaptığı sayısız eseri ile eşsiz zekasını gözler önüne seren Mimar Sinan’ın en önemli eserlerinden biri de Süleymaniye Camii’dir. Kanuni Sultan Süleyman’ın yaptırdığı cami, Mimar Sinan’ın kalfalık eserimdir dediği bir yapı. Ayrıca Osmanlı döneminin klasik mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Yapımından bu yana şehrin pek çok deprem geçirdiği düşünülürse bu denli sağlam kalabilmesi, Mimar Sinan’ın dehasının da bir kanıtı. İstanbul’un en önemli tarihi yapıları arasında gösterilmesi ise boşuna değil.
Osmanlı Devleti’nden Türkiye Cumhuriyeti’ne: Dolmabahçe Sarayı
Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecit’in isteği üzerine inşa edilmiş bir eser. Hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemine tanıklık eden saray, bugün de önemini ve değerini korumakta. Üstelik gizliden gizliye bizim tarihimize de eşlik etmekte. İstanbul’un görkemli eserlerinden biri olduğu için turistik ziyaretlere açık. Harika manzarası ve onu eşsiz yapan mimarisi ile kısa bir tur düzenlemek isteyenlerin aklında olan bir yer.
Tabii ki bu kadar değil. Söz konusu İstanbul olunca hem tarih hem de doğanın sunduğu renkler saymakla bitmez. Ama biz bir yerde bu içeriği bitirmek durumundayız. Eminiz ki dönem dönem İstanbul’un göz dolduran noktalarına küçük küçük değineceğiz ancak yine de bitiremeyeceğimiz aşikâr. Hafta sonlarınızda küçük programlar yapmak ve yeni yerler keşfetmek sizlere de iyi gelecektir.
İstanbul’da Görülmesi Gereken Tarihi Yerlerden Birkaçı Daha…
- Yerebatan Sarnıcı
- Kız Kulesi
- Çemberlitaş
- Haydarpaşa Tren Garı
- Ahrida Sinagogu
- Yoros Kalesi
- Yedikule Zindanları
- Fener Rum Patrikhanesi
- Heybeliada Ruhban Okulu
- Kuleli Askeri Lisesi
- Eyüp Sultan Camii
- Pierre Loti Tepesi
- Otağtepe
2 Yorum
Zeynep
teşekkürler
dijiseyahat
Zeynep Hanım, yorumuz için biz teşekkür ederiz.:)