Yurt İçi

Kral Kaya Mezarları: Türkiye’nin Kayalara Yazılan Tarihi

Ülkemizin sahip olduğu zenginlikler her mevsim görülmeye niteliktedir. Yerli ve yabancı turistlerin gezmekten, tatil yapmaktan ve yeni yerler keşfetmekten keyif aldığı sayısız bir zenginlik bu. Üç tarafı denizlerle çevrili, her karışı ise tarihi bir değer… Bu sayede bitmek bilmeyen en güzel keşif rotalarının da ilk adresi oluyor. Bugün sizlerle Türkiye’de bulunan kral kaya mezarlarını paylaşıyoruz. Farklı medeniyetlerin ve farklı kültürlerin topraklarımıza bir miras olarak bıraktığı kaya mezarları, neredeyse her bölgede kendini gösteriyor. Üstelik hepsi görülmeye değer. Tarihe merakınız var ve keşif için yollara çıkmaya hazırlanıyorsanız içeriğimizin devamında yer alan Türkiye’deki kral kaya mezarlarına göz atabilirsiniz. Şimdiden keyifli bir tatil geçirmenizi dileriz.

Perre Kaya Mezarları

Perre Kaya Mezarları, sayısının çokluğu nedeniyle Türkiye’nin en önemli kaya mezarları arasında bulunmaktadır. Zengin bir gezi noktası olarak dikkatleri üzerine çeken Perre kaya mezarları, Adıyaman’da yer alıyor. Biraz uzak bir rota gibi gelebilir ancak kesinlikle bir keşif turunu sonuna kadar hak eden bir nokta. Üstelik şehir merkezine çok da uzak değil. Yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan Ören Mahallesi’nden kolay bir ulaşımı var. Kaya mezarlarının sayısı 200’ü bulmakta. Antik kentlerde kaya mezarı bulmak zordur ancak Perre’deki mezarlar için bu geçerli değildir. Perre Antik Kenti içinde yer kaya mezarları, küçük odacıkları ve büyük tarihi ile bugün de merak edilen noktalar arasında olmaya devam ediyor. 

Amasya – Kral Kaya Mezarları / Fotoğraf: Uğur Mutaf

Amasya Kral Kaya Mezarları 

Türkiye’de bulunan kral kaya mezarlarının en görkemli yapıları Amasya’da… Şehir, Ferhat ile Şirin’in simgesi olarak biliniyor ancak hepsi bu kadar değil. Harşena Dağı’nın eteklerinde muhteşem bir görünüm sunan kral kaya mezarları, Amasya halkı tarafından en bilindik yerlerden biri. Ayrıca bölgeye turistik gezi düzenleyenlerin ise ilk durağı diyebiliriz. Kral kaya mezarları, Pontus Krallığı’na ait eserlerdir. Üstelik Helenistik dönemin inanç sisteminin bir özeti olarak adlandırılır.

İlk yapıldığı tarihlerde 21 adet olduğu tahmin ediliyor. Günümüze ise birkaçı gelebilmiş durumdadır. Her şeye rağmen ilk günkü ihtişamı ile şehrin merkezinden tüm misafirini selamlıyor. Kaya mezarlarına tırmanmak mümkün. Hazeranlar Konağı’nın arkasında bulunan basamaklar, kaya mezarlarına çıkmak isteyenlere kolay ulaşım sağlıyor. Yolunuz Amasya’ya düşerse kaya mezarlarını görmeden yolculuğunuzu sonlandırmayın. 

Telmessos Kaya Mezarları

Türkiye kral kaya mezarları denildiğinde en bilindik noktalardan biri Telmessos Kral Kaya Mezarları’dır. Muğla Fethiye’nin eski bir yerleşim alanı olan Telmessos Antik Kenti, günümüze getirdiği pek çok kalıntıya sahip. Elbette ki bu kalıntılar arasında kaya mezarları da var. Mezarların en ünlüsü ise Kral Amyntas mezarıdır. Bu mezar, M.Ö. 350 yılı ile tarihlendiriliyor ancak bölgede yer alan kaya mezarları, dağınık şekilde bulunmakta. Pers hakimiyeti döneminde Likyalılar tarafından yapıldığı bilinen Amintas Kral Kaya Mezarı, tatiliniz sırasında ziyaret etmeye değer noktalar arasında. 

Sakaeli Kaya Mezarları

Çankırı’nın Gelin Kayası bölgesinde bulunan Sakaeli Kral Kaya Mezarları, görmeden dönmemeniz gereken önemli noktalardan biri. Kayaların üzerine oyulan mezarlar, kendi dönemine ışık tutan yapılardan birkaçı ve diğer mezarlardan ayıran bir özelliğe sahip. Her kaya mezarı, birbirine geçiş yolları ile bağlanmış durumda. Mezarların Roma ve Bizans dönemine ait olduğu bilinmektedir. Bölgenin yakınında peribacaları da var. Eğer uzun bir keşif istiyorsanız kaya mezarlarının ardından peribacalarını da ziyaret edebilirsiniz. 

Demre Kaya Mezarları / Myra Kaya Mezarları 

Demre Kaya Mezarları, Myra Antik Kenti’nde bulunduğu için bölgenin en çok ziyaret edilen noktalarından biri. Mezarlar, Myra Kaya Mezarları olarak da bilinmektedir. Kayalara oyulan mezarlar, şehrin turizminde büyük bir katkı sağlıyor. Bu sayede tatile gelen turistlerin bir yer keşfetmek istediğinde, ilk tercih ettiği noktalardan biri oluyor. Kaya mezarlarına, Kaş-Finike yolu üzerinden ulaşabilirsiniz. Eğer bölgeye yakın bir yerde tatil yapıyorsanız sadece yarım gününüzü Demre kaya mezarlarına ayırmanızı tavsiye ederiz.

Efes Antik Kenti’nde Gezilmesi Gereken Yerler içeriğimiz için tıklayın.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir